Instant Pu-erh Cha Gao thee in stenen potje met 25 gram

9,95 Op voorraad
Cha gao betekent letterlijk vertaald theepasta. De substantie lijkt meer op een gestolde steen, die oplost in heet water. Hoewel het een vorm van instant pu-erh is, is het geen product van lage kwaliteit. In de Qing-dynastie werd cha gao alleen geproduce Lees meer
  • LEVERTIJD BESTELLINGEN 1-2 DAGEN
  • KLANTENSERVICE 09.00-18.00
  • NL GRATIS VERZENDEN >50 EURO
  • BELGIË GRATIS VERZENDEN >75 EURO
  • VEILIG ONLINE WINKELEN

Specificaties

Merk:
LOVE4TEA
Artikelnummer:
CHA-GAO-25
EAN:
7106597051296
Beschikbaarheid:
Op voorraad
Levertijd:
1-2 DAGEN
Maat:
0x0x0 cm
Gewicht:
25 gr

Informatie

UNIEK VOOR WEST EUROPA, EIGEN IMPORT UIT YUNNAN

STENEN POTJE MET 25 GRAM / 42 STUKJES CHA GAO
Genoeg voor 42 kannen thee van 300-500ml

Cha gao betekent letterlijk vertaald theepasta. De substantie lijkt meer op een gestolde steen, die oplost in heet water. Hoewel het een vorm van instant pu-erh is, is het geen product van lage kwaliteit.

In de Qing-dynastie werd cha gao alleen geproduceerd voor het keizerlijke hof en de eliteklasse. Hoewel de productiemethoden na de Qing-dynastie grotendeels werden vergeten, wordt deze langzaam nieuw leven ingeblazen. Het drinken van cha gao geeft je een geconcentreerde hoeveelheid van alle gebruikelijke voordelen van pu-erh-thee.

Geschiedenis van Pu-erh-thee:
Cha Gao Pu-erh-thee als geheel bestaat al meer dan 2000 jaar. De actieve handel in pu-erh begon echter pas tijdens de Tang-dynastie (618 tot 907). Het werd pas populair tijdens de Qing-dynastie (1644 tot 1911). Omdat pu-erh een na gefermenteerde thee is, is hij gemakkelijk jaren houdbaar zonder te bederven, en wordt in sommige gevallen alleen maar beter met de jaren. Om deze reden was de thee een waardevol betaalmiddel. Er werden theeroutes aangelegd naar Tibet, delen van China en uiteindelijk naar Zuidoost-Aziatische landen. Veel kooplieden en gewone mensen waren afhankelijk van deze thee. Cha Gao verscheen echter alleen tijdens de Tang-dynastie en werd later geperfectioneerd tijdens de Qing. In tegenstelling tot pu-erh in die tijd, was cha gao een delicatesse thee. Het werd voornamelijk geproduceerd voor export naar noordelijke delen van China, waar de heersende samenlevingen woonden. Helaas, omdat deze thee voornamelijk werd gemaakt voor en geconsumeerd door de elite, ging de productiemethode verloren na de val van de Qing-dynastie.

Tegenwoordig wordt cha gao vaak geassocieerd met een goedkopere vorm van pu-erh, omdat het in de meeste gevallen niet correct wordt geproduceerd. Cha gao mag geen scherpe of onaangename geur hebben. Een goede cha gao wordt gekenmerkt door een zoete houtachtige smaak, met tonen van cacao en een unieke geur. De smaak is echter heel anders dan een typische rijpe pu-erh.

In 1950 kreeg een beroemd theebedrijf in Yunnan van de regering de opdracht om 1750 kilo cha gao te maken voor de Chinese legertroepen die op het punt stonden Tibet binnen te trekken. Men was van mening dat cha gao het Chinese leger zou kunnen voorzien van hun dagelijkse bron van voedingsstoffen en vezels, die in de hoge bergen van Tibet hard nodig waren.

Hoe wordt cha gao gemaakt?
Om cha gao-thee te maken, moeten boeren reeds gefermenteerde pu-erh gebruiken. Er zijn cruciale stappen in het proces:

1) Koken.
De theebladeren worden geweekt in heet water en vervolgens enkele dagen op een laag vuur verder gekookt. Dit proces eindigt wanneer al het water is afgekookt en er alleen een dikke zwarte kleverige hars overblijft.

2) Drogen.
De hars wordt vervolgens uitgespreid en gedroogd totdat het zo hard als een rots en een beetje plakkerig wordt.

3) Veroudering.
De harde hars wordt dan nog een jaar gerijpt. Deze stap is van essentieel belang als je wilt eindigen met een soepel smakende cha gao.

Een kilo theebladeren is nodig om slechts 200 gram cha gao te produceren.

Waarom Cha Gao drinken?
Cha gao lijkt in essentie erg op traditionele losbladige of gecomprimeerde pu-erh theecake. Het belangrijkste verschil is dat het door condensatie wordt geconcentreerd in zijn harsvorm. Deze condensatie leidt het meest natuurlijk tot een krachtigere vorm van pu-erh. Dit betekent meer merkbare voordelen voor de gezondheid, meer cafeïne en pu-erh voordelen!

Tijdens de Qing-dynastie werd deze thee zelfs aangewezen als een speciaal medicijn en werd het vaak gebruikt om de spijsvertering te bevorderen.

Cha gao wordt ook vaak gebruikt door Yixing-theewaar verzamelaars om de theepotten te kruiden. Er wordt aangenomen dat de pasta een betere smaakmaker is dan theebladeren.

Hoe Cha Gao te zetten
Hoewel cha gao een beetje een "instant" thee is, betekent dit niet dat de brouwmethodes instant moeten zijn. Probeer bij het zetten van cha gao, net als bij elke losse thee, opmerkzaam te blijven. Op deze manier worden de beste eigenschappen van de thee vastgelegd. Gebruik altijd kokend water voor het zetten van cha gao!

Cha Gao voor onderweg
Een groot voordeel van cha gao is dat het handig is om onderweg te drinken. Doe eenvoudig een blokje van 0,5 gram cha gao in je thermoskan en giet er heet water over (idealiter 300-500 ml). De pu-erh zal geleidelijk oplossen en je hebt een heerlijke, krachtige thee om mee te nemen!

De thee kan ook als koud brouwsel worden gemaakt, hoewel het natuurlijk een langere tijd nodig heeft om op te lossen.

 

Gezondheidsvoordelen van Cha Gao

Cha Gao is een sterk geconcentreerde essentie van Pu-erh-thee. Zhao Xuemin, een apotheker in de Qing-dynastie, beschreef de werkzaamheid van Pu-erh Cha Gao in zijn medische boek "A Supplement to Compendium of Materia Medica". Hij zei dat Cha Gao vele soorten problemen kan verhelpen zoals een opgeblazen gevoel, verkoudheid, keelpijn enzovoort.


Door modern medisch onderzoek is het gehalte aan theepolyfenolen in 1 g Cha Gao 60%, catechines 16%, vrije aminozuren 14%, cafeïne 9% en 1% andere stoffen, zoals heilzame enzymen, theepolysaccharide, theaflavine, enz.

Theepolyfenolen zijn een van de hoofdingrediënten die de kleur en smaak van thee vormen, en ook een van de hoofdingrediënten in thee die gezondheidsfuncties hebben, die de functies hebben van anti-oxidatie, anti-veroudering, vermindering van bloed lipide en bloedsuiker enzovoort.

Catechine heeft veel farmacologische effecten, zoals anti-tumor, anti-oxidatie, anti-bacteriën en het beschermen van hart- en hersenorganen.

Theïne is het belangrijkste vrije aminozuur in thee, dat voor een immuun functie kan zorgen en het metabolisme kan reguleren.

Cafeïne is een alkaloïde, die vermoeidheid kan elimineren en zenuwen kan prikkelen. Bovendien heeft Cha Gao de eigenschap dat het de maag een vol gevoel geeft, ook stimuleert deze thee de spijsvertering.

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »