Allergenen informatie

Allergenen wetgeving

Naar aanleiding van de nieuwe Europese wet (Verordening Verstrekking (EU) Nr. 1169/2011) zijn bedrijven verplicht om consumenteninformatie te verstrekken over de aanwezigheid van allergenen in hun producten. Vanaf 13 december 2014 moeten allergenen die bij de bereiding zijn gebruikt worden vermeld.

De allergenendeclaratie is voor verpakte producten al sinds 2003 van kracht en wordt nu uitgebreid voor niet voorverpakte voedingsmiddelen. De nieuwe wet is bedoeld om de voedselveiligheid voor mensen met een allergie vergroten.
Alle bedrijven die eten of dranken aanbieden krijgen dus met de nieuwe wetgeving te maken. Ook horecabedrijven die bijvoorbeeld alleen broodjes of kleine hapjes serveren moeten aan deze regelgeving voldoen.

Wat zijn allergenen?

Bij mensen met een voedselallergie reageert het afweersysteem abnormaal sterk op eiwitten in ons voedsel. Deze eiwitten die een allergische reactie kunnen opwekken worden allergenen genoemd.
Allergische reacties gaan gepaard met symptomen als jeuk, zwellingen, uitslag, kortademigheid of overgeven. De ernstigste reactie is anafylactische shock, waarbij symptomen als een sterk verlaagde bloeddruk en bewusteloosheid levensbedreigend kunnen zijn.

Welke allergenen moeten vermeld worden?

Door de Europese Unie is bepaald dat alleen de voedselallergenen die de meeste overgevoeligheidsreacties veroorzaken vermeld moeten worden. De onderstaande 14 allergenen moeten worden opgenomen in de allergenendeclaratie:

 

- Glutenbevattende granen (tarwe, rogge, gerst, haver, spelt en kamut)

- Schaaldieren

- Eieren

- Vis

- Pinda

- Soja

- Melk (inclusief lactose)

- Noten (amandelen, hazelnoten, walnoten, cashewnoten, pecannoten, paranoten,
  pistachenoten en macadamia noten)

- Selderij

- Mosterd

- Sesamzaad

- Zwaveldioxide en sulfiet

- Lupine

- Weekdieren

Saldo cadeaubon controleren

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »