Geplaatst op Geef een reactie

Zeepnoten (wasnoten) uit India

Hoewel het geen kruiden of specerijen zijn, willen wij Indiase zeepnoten (wasnoten) sterk gaan promoten omdat het een enorm goed product is en ook geschikt voor mensen met allergieën.

 

In iedere verpakking zitten gratis katoenen waszakje(s).
Bij 250gram zit 1 katoenen waszakje / bij 500 gram 2
katoenen waszakjes en bij de nog uit te brengen 1000 gram zitten 3 katoenen waszakjes

 

Indiase zeepnoten zonder kern

Wasnoten uit India zijn van uitstekende kwaliteit. Deze wasnoten worden geoogst in augustus tot september, gedroogd en gekraakt.

Onze wasnoten bevatten geen kern! De wasnoten stammen van de grote zeep boom, oftewel ¨Sapindus Mukorossi¨. De schillen van deze noten bevatten een hoog gehalte aan saponinen. Saponine is een zeepachtige substantie.

Toepassingen: – haar wassen – algemeen huishoudelijk schoonmaakmiddel – voor in de afwasmachine – kleding wassen – voor de verzorging van dieren – plantenverzorging

De voordelen zijn: – Veelzijdigheid (voor vele doeleinden geschikt) – 100 % biologisch afbreekbaar – Geschikt voor mensen met allergieën – Zacht voor de gevoelige huid – Goedkoper dan traditionele detergenten / schoonmaakmiddelen

 

Hoe werkt de wasnoot?
In de schaal zit de wat kleverige stof saponine die hetzelfde als zeep werkt. Als de schalen met water in aanraking komen lost de natuurlijke zeep op, en ontstaat er een milde zeepoplossing.
Bijgevoegd zakje vullen met zo`n 6 tot 10 halve of hele schaaltjes, het zakje dichtbinden en gelijkmatig tussen het wasgoed in de machine leggen. Als bij 30° kan de inhoud van het zakje tot 3 maal gebruikt worden, bij 60°C wordt gewassen 2 maal en bij 90°C  1 maal.

De wasnoten zijn geschikt voor alle soorten was (ook voor wol en zijde). Bij hardnekkige vlekken kan men soda (natriumcarbonaat) toevoegen.
Ook zonder wasverzachter wordt de was aangenaam zacht en ruikt deze neutraal schoon.

Gebruik voor de vaatwasser:

  • Gewoon 5 wasnoot-schillen in het bestekvak leggen.

Als schoonmaakmiddel voor het huishouden, als shampoo, voor de verzorging van de huisdieren en als plantenbestrijdingsmiddel:

  • Laat 8 à 10 schillen in 1 liter voor 5-10 minuten koken. Filter het middel door een katoenen doek en vul er een sproeifles mee. Naar behoefte enkele druppels citroen toevoegen.
  • Deze allesreiniger is geschikt voor de keuken, bad en toilet, voor het schoonmaken van de ramen en het wassen van de auto.
  • Dit extract kan men ook gebruiken voor het wassen van de haren. De “shampoo” is geschikt tegen roos en geeft het haar een zijdeachtige glans. Na het wassen zijn de haren zeer makkelijk te kammen en worden minder snel vet.
  • Hooggeconcentreerd wasnoot-extract is geschikt als vloeibare zeep voor lichaamsreiniging. Deze zeep wordt goed verdragen door mensen met overgevoelige huid. Ook de huisdieren kunnen gewassen worden met wasnoot-zeep.
  • De saponinen zijn stoffen met anti-parasitaire en immuniserende werking. Deze stoffen worden geproduceerd door de wasnootboom ter zelfbescherming. Daarom is het wasnootextract ook het perfecte middel tegen parasieten op de planten.

Alle voordelen op een rijtje

  • 100 % plantaardig wasmiddel, voor zacht en schoon wassen met een neutrale geur.
  • Zacht voor de kleurige en bonte was, heldere witte was.
  • Voorkomt waserosie in uw kleding.
  • Ook goed geschikt voor mensen met allergieën en huidproblemen.
  • Milieuvriendelijk wassen: geen chemicaliën meer in uw wasgoed, wasmachine en riool.
  • Uw machine blijft schoon en gaat langer mee.
  • De notenresten kunnen op de composthoop of in de biobak/op tuinaarde.
  • Een 1 kg. zak wasnoot schalen is voldoende om een jaar lang 2-3 keer per week te wassen.
  • Een gedeelte van de opbrengst komt ten goede aan de lokale bevolking van India! Ze ontvangen een kiloprijs, per geëxporteerd product.
  • Ervaar het bijzondere gevoel kleding te dragen die met wasnoten is gewassen.
    • Geschikt voor witte en bonte was 30-90 °C & wol en zijdewas
  • Zonder wasverzachter worden zelfs de badstof handdoeken weer weelderig zacht.
  • Gebruik zo nu en dan, bij de witte was, 1½ eetlepel vlekkenbleek, wasnoten bevatten geen optische witmaker, dus uw witte was zal zonder vlekkenbleek wat gaan verkleuren.

 

Geplaatst op

Peper (piper nigrum en aanverwanten)

Peper is al bekend uit oude Indiase geschriften in het Sanskriet, waar het “pipali” genoemd werd. Via Perzië kwam het gebruik van peper bij de Egyptenaren en de Oude Grieken terecht. De Romeinen noemden de specerij “piper”, waar het Nederlandse woord peper direct van afstamt. In de Grieks-Romeinse keuken werd ook wel gebruikgemaakt van de lange peper (Piper longum), een peper die zoeter smaakt en pas in de nasmaak peperig is. Deze peper is nu moeilijk te verkrijgen, maar in de Chinese kruidenleer wordt hij nog gebruikt. Ook de maniquettepeper, die in de 15e en 16e eeuw via de westkust van Afrika opnieuw in Europa kwam, werd in de Grieks-Romeinse tijd al gegeten. De Romeinen hadden een voorkeur voor witte peper boven zwarte.

Oorspronkelijk werd peper naar Europa gebracht door Arabieren. Alexandrië werd de belangrijkste doorvoerhaven voor peper. Daarna lag het monopolie voor de peperhandel tot het eind van de 15e eeuw bij de Italiaanse handelssteden Venetië, Genua, Pisa en Florence. Vanaf het moment dat de Portugese Vasco da Gama de route langs Kaap de Goede Hoop (Zuid-Afrika) had ontdekt, kwam ook “Portugese peper” Europa binnen.

De Vereenigde Oostindische Compagnie is onder andere ontstaan vanuit de wens van de Nederlanders om zelf peper te gaan halen. De pepernoot is een symbool voor de handel op peper[bron?]. In de tijd van de VOC werd het woord peper ook voor specerijen in het algemeen (en niet alleen voor ‘echte’ peper) gebruikt. In koekkruiden uit de 17e en het begin van de 18e eeuw zat naast kruidnagel en kaneel ook peper. Naast de bekende peper werd ook maniquettepeper (ook wel grein of paradijskorrel genoemd) en lange peper (Piper longum) gebruikt, en zelfs in grotere hoeveelheden.


De prijs van peper is altijd zeer hoog geweest, ook toen peper op meerdere plaatsen verbouwd werd. Hier komt ook het woord peperduur vandaan. De Amerikaan Elihu Yale vergaarde vanaf 1672 een enorm kapitaal met de peperhandel, waarmee onder andere de Yale-universiteit is gefinancierd.

De peperplant is een slingerplant die maximaal 15 meter hoog kan worden. Hij groeit in de schaduw. De plant heeft veel vocht nodig, en een hoge temperatuur. De plant draagt bessen van ongeveer 5 mm groot. De groene bessen groeien in trosjes van ongeveer 12 cm lang, zoals aalbessen. Doordat ze ieder een andere bewerking ondergaan, zijn er vier verschillende soorten peperkorrels afkomstig van deze plant: zwarte, witte, groene en rode/roodbruine. Spaanse en roze peper zijn afkomstig van een andere plant.

Zwarte peper ontstaat uit de onrijp geoogste groene bessen, die bij het drogen bruin tot zwart worden. De buitenkant van de zwarte peper is gerimpeld.

Witte peper ontstaat uit de rijpe bessen van de peperplant. Deze bessen worden geweekt in water. Daardoor gaan ze gisten. De bessen barsten open en de korrel komt tevoorschijn. Die korrels moeten vervolgens goed gewassen worden. De witte peperkorrels zijn even groot als de zwarte. De witte peper ontstaat dus door het verwijderen van de schil. Het langere productieproces maakt witte peper samen met de rode peper de duurste van de vier kleuren peper.

Groene peper ontstaat net als zwarte peper uit de onrijpe vrucht, maar de vrucht wordt geconserveerd, bijvoorbeeld in azijn of zout water.

Rode peper ontstaat als de peperbes aan de plant rijpt. Eenmaal gedroogd krijgt de bes een roodbruine kleur en wordt wat zoeter en zachter van smaak. Rode kampotpeper wordt op deze manier verkregen. Kampot is een provincie van Cambodja.


De peperplant groeit van oorsprong vooral in India. Peper wordt echter geproduceerd in de meeste tropische gebieden, onder meer in Indonesië, Maleisië, Brazilië, Vietnam en Cambodja. Wereldwijd wordt er ongeveer 140.000 ton peper per jaar geproduceerd.

Peper kan in vrijwel elk gerecht verwerkt worden. Het versterkt de smaak van bijvoorbeeld vlees, en geeft een pittige smaak aan soep en puree. Peper wordt ook (met mate) in sommige gebaksoorten gebruikt, bijvoorbeeld in pepernoten. In sommige gerechten worden hele peperkorrels gebruikt, de gedroogde besjes van de peperplant. Hoewel peper ook in gemalen vorm te koop is, prefereren veel fijnproevers vers gemalen peper. Daarnaast wordt peper ook vers gebruikt. In India wordt peper gebruikt in de pittigste kerrie mengsels.

Witte peper is pikant, maar iets aromatischer dan de scherpere zwarte peper. Er bestaat ook groene peper, die milder van smaak is en daarom vaak wordt gebruikt in bijvoorbeeld salades en roomsaus. Grijze peper is een mengsel van zwarte en witte peper.